Suflete tari ¤ Jocul ielelor ¤ Act venetian ¤ Danton by Camil Petrescu


Suflete tari ¤ Jocul ielelor ¤ Act venetian ¤ Danton
Title : Suflete tari ¤ Jocul ielelor ¤ Act venetian ¤ Danton
Author :
Rating :
ISBN : 6065880221
ISBN-10 : 9786065880221
Language : Romanian
Format Type : Hardcover
Number of Pages : 592
Publication : First published January 1, 1926

Jocul ielelor este si un „roman“ dramatic al for marii, un bildungsroman intrerupt de moartea eroului. El nu poate supravietui ideii ca lumea nu incape in cele zece porunci. Este si sensul metaforei din Patul lui Procust, celebrul roman proustian al lui Camil Petrescu, invocata si in „Totul este coruptibil“, conchide Gelu Rus-canu, intristat si nedrept. Nimic nu este intreg si frumos si nici nu poate deveni. Toate se implinesc numai „pana la o palma de pamant“, spune Ruscanu cu un aer melancolic, dupa ce i se explica faptul ca eliberarea din temnita a muncitorului Boruga este mai importanta decat compromisul cu ministrul Justitiei. El nu are inca privirea de gheata a lui Robespierre din Danton, doar o tristete calda care ii moaie timbrul, si se sinucide pentru ca nu mai poate judeca pe nimeni cu asprime. Cel ce se omoara alearga dupa o imagine pe care singur si-a facut-o despre sine. Malraux spunea ca nimeni nu se sinucide decat pentru a exista. Ruscanu isi trage un glont in cap pentru a supravietui ca incoruptibil.


Suflete tari ¤ Jocul ielelor ¤ Act venetian ¤ Danton Reviews


  • Cristi

    cam in multe opere dea lui C.P. se vorbeste despre iubirea care nu poate fi atinsa datorita iubiri imperfecte pe care o poate oferi femeia sau a iubiri absolute pe care o pretinde barbatul (ex.Ultima Noapte de D, Intaia Noapte de R)

    cea mi.a placut cel mai mult a fost k sunt ceva mai mult decat niste piese de teatru: descrierea a stari de spirit sau expresie a fiecarui personaj inainte de replica inbogatea imaginea personajelor si al actiuni

    sa nu mai vorbim despre finalurile, citite si recitite de n. ori care nu ma lasau sa merg la somn linistit

  • Bogdan

    When I first read some of the plays from this book, I had a lot better opinion regarding them. This proves that if among the compulsory list of readings for high-school there are some average works like this one, there is a high tendency to remember them and to consider them as interesting readings, at least. So, it is easy to understand that I was a little bit disappointed when I read those plays from Camil Petrescu.