
Title | : | Een modern verlangen |
Author | : | |
Rating | : | |
ISBN | : | - |
ISBN-10 | : | 9789083142166 |
Language | : | Dutch; Flemish |
Format Type | : | Paperback |
Number of Pages | : | 240 |
Publication | : | First published May 12, 2021 |
Een modern verlangen Reviews
-
Onwijs van genoten. Kruipende, nare en ongemakkelijke verhalen over mensen in realistische en surrealistische werelden. Deed me heel erg denken aan de korte verhalen van Shirley Jackson en Daphne du Maurier, maar dan in het digitale heden (of de toekomst). Hier en daar had het zelfs wat weg van Black Mirror. Ik wil meer van Bervoets lezen! (Overigens, zoals bij alle korte verhalen collecties bevallen sommige verhalen beter dan anderen, maar overall vond ik het top)
O, en dan nog wat: wat een fantastische cover -
Een modern verlangen. Veertien verhalen. Door Hanna Bervoets.
Sinds ik Hanna jaren geleden in Zomergasten zag ben ik fan van haar, als persoon. Ik vind haar boeiend, intelligent en inspirerend. Ik las gretig elk interview met haar maar haar boeken durfde ik niet aan. Omdat ze me steeds een beetje vreemd overkwamen.
Totdat ik vorig jaar Welkom in het Rijk der zieken las en besefte dat haar boeken inderdaad een vreemd kantje hebben, haar werelden zijn vaak net iets anders dan de onze, maar onder dat laagje ligt gewoon onze eigen dagdagelijkse wereld open en bloot, rauw en ongepolijst, genadeloos gefileerd.
Ik was dan ook blij verrast toen ik Een modern verlangen in mijn brievenbus vond (dikke merci Uitgeverij Pluim). De cover van dit boek is prachtig, al Hanna’s boeken zijn trouwens heruitgegeven met een soortgelijke cover, heel mooi. (Het is ook Boekenweek momenteel en Bervoets schreef het Boekenweek geschenk dat je gratis krijgt bij aankoop van boeken. Hol snel naar je boekenwinkel…)
Ik ben geen verhalen-lezer. Op de één of andere manier vind ik die moeilijker te lezen dan een roman. Toch heb ik genoten van Een modern verlangen. Omdat het gaat over mensen die op zoek zijn naar verbinding, met elkaar én met zichzelf. Ze zoeken, ze worstelen, ze struikelen. Ze zoeken hun weg in een wereld die niet altijd even makkelijk of uitnodigend is. Ze proberen ook maar gewoon gelukkig te zijn. Heel herkenbaar dus, zeker in deze pandemie-tijd. Gelukkig zijn er boeken, zoals deze, om ons warm welkom te heten. -
Heel goed (en stiekem is dit mijn eerste Bervoets nog maar!)
-
4+
-
Heel mooi boek, ik hou toch ook veel van korte verhalen. Van Hanna Bervoets vind ik de korte verhalen in ieder geval een stuk makkelijker te lezen dan de lange. Wat een boel manieren om liefde weer te geven in dit boek!
Een van mijn lievelingszinnen:
‘Ik hield meer van jou dan jij van mij, zou elke binnengeroepen voorbijganger constateren als wij hem in de rol van scheidsrechter zouden hebben gedwongen.’ -
Ik heb een liefde voor kortverhalen ontdekt hehe. Recensie volgt op cutting edge
-
Wil eigenlijk geen recensie schrijven want door die drie sterren voelt het alsof ik Hanna Bervoets in de steek laat, een schrijver waar ik op één of andere manier een persoonlijke band mee voel. En sommige verhalen waren fantastisch, vooral de eerste twee bijvoorbeeld, en die over die hond. Bij andere voelde ik alsof ik het al eens had gelezen in eerder werk. Misschien had ik ze niet allemaal achter elkaar door moeten lezen of misschien is het omdat ik dit jaar al twee andere boeken van haar heb gelezen. Bij een volgend boek zit ik gewoon weer op de eerste rij hoor, maar dit was niet mijn lievelings.
-
Wat een prachtige verhalen en een fijne eerste kennismaking met het literaire werk van Hanna Bervoets!
-
4/5 sterren
In het verhaal 'Een modern verlangen' wordt het moderne verlangen voorgesteld als een hang naar het eenvoudige. Bervoets laat zien dat relaties met anderen lang niet altijd 'eenvoudig' zijn. Gemis, verdriet en verlangen volgden elkaar snel op. Door de opzet van het boek, met 14 kortere verhalen, voelden sommige verhalen lichtelijk als een snelkookpan.
Elk verhaal zette me aan het denken, en nam me mee naar de geschetste situatie. Daardoor was het boek geen doorlezer ('voor ik ga slapen moet het uit'), maar dat is prettig voor de nachtrust.
Tot slot is het toch fijn dat Bervoets noemt dat er bij de totstandkoming van het boek geen dieren of baby's gewond zijn geraakt of experimenten op zijn uitgevoerd. Dat maakt dat ook na dit boek mijn nachtrust niet zwaar verstoord is. -
There's a short story in here that was like the L word in space where every single character was named after a Taylor Swift song, her cats, her friends or characters in her song like Betty, Dorothea, Olivia, Selena, James, Meredith etc !! And just for that this gets 5 stars.
No kidding (or am I?) This short story collection was wonderful just as I expected from my favourite Dutch author. They all were written beautifully. Had amazing plot twists I didn't see coming. Many of them got very dark really fast and had true black mirror vibes to them. And of course in true Hanna Bervoets style, the queer and disability/chronic illness representation was very present and amazing -
Quote:
“Wanneer hij te lang zwijgt, stelt zij steevast voor om op te hangen. Ze zegt het niet letterlijk, maar mompelt iets als ‘en nu ga ik maar weer eens verder’ — Telefoneren lijkt bij haar altijd een onderbreking van iets, nooit een daad op zich. En blijkbaar interpreteert zij zijn zwijgen als teken dat het gesprek ten einde is, de woorden op, de stem uitgeput. Hij ziet dat nooit zo.
Voor hem is samen zwijgen een hogere vorm van samenzijn; samen zijn zonder het cement van woorden, wie dat kan, is er klaar voor. -
8.0
-
Een modern verlangen, het nieuwste boek van Hanna Bervoets, verscheen gelijktijdig met het Boekenweekgeschenk Wat wij zagen. Bervoets schotelt de lezer in Een modern verlangen veertien korte verhalen voor. De rode draad in Bervoets’ werk zijn technologische concepten en de psychologische effecten en weerslag hiervan op de personages. Doe hier nog een vleugje dystopie en sciencefiction bij, en je hebt alle ingrediënten die je in Een modern verlangen terug zult vinden.
Lees mijn volledige recensie op elineschrijfthier.nl. ↖️💁🏻♀️ -
Recensie naar aanleiding van een recensie exemplaar: bedankt uitgeverij Pluim. En voor de lezers, mijn recensie is geheel objectief en niet beïnvloed door het feit dat ik een exemplaar heb mogen ontvangen.
Laat ik beginnen met vertellen dat ik vooral YA boeken lees en me de laatste tijd probeer te verdiepen in literatuur. Vorig jaar moet ik voor Nederlands een aantal boeken lezen en daar ha ik al kennis gemaakt met de boeken van Bervoets. Ik vond het toen - ondanks dat het verplicht was - ontzettend gaaf, alleen heb ik af en toe nog wat moeite met concentratie voor boeken die iets lastiger zijn dan de gemiddelde YA. Deze korte verhalen bundel was dan ook ideaal.
De verhalen zijn allemaal zo verschillend. De een is liefdevol en geeft hoop, de andere is gruwelijk en laat je niet meer los. Hoe verschillende ze ook zijn, het leest heerlijk weg. Het verhaal over de caviagroep voelde herkenbaar, want ooit in een verleden heb ik cavia's gehad en zo'n groep mogen bestuderen. De verhalen in deze bundel zijn zeer interessant en lieten me niet snel meer los. Normaal gesproken ben ik helemaal niet gek op korte verhalen, maar dit was voor mij totaal anders. Ik raad dit boek zeker aan en ook voor wat jeugdigere lezers die graag het stapje willen maken van YA naar literatuur. -
Veertien verhalen over verlangen naar een relatie met een mens of met een dier. Veertien verhalen met een moderne insteek van dit verlangen. Veertien keer ontroerd of verbaasd of gelachen. Veertien keer iets herkend of mee gedacht hoe dit in de toekomst zou kunnen zijn. Veertien aanraders, elk op hun eigen manier want deze korte verhaaltjes staan los van elkaar en toch weer niet. Veertien verlangens die iedereen wil lezen.
-
Gemengde gevoelens over dit boek. Sommige verhalen zijn juweeltjes en sommige verhalen kan ik niets mee (zoals de laatste drie). Vaak dystopische toekomstverhalen zonder een echt einde maar wel interessant. Het geeft me het gevoel dat het dan ook probeersels zijn. Al met al kom ik niet boven de drie sterren uit.
-
Mooie verhalenbundel met typische Bervoets' verhalen. Technologie speelt altijd een rol, maar ondergeschikt aan het menselijke karakter. Black Mirror op zijn Nederlands en gelukkig een stuk minder grimmig.
-
Sommige verhalen blijven meer bij dan anderen. 'Het Gevoel' vond ik heel aangrijpend en is denk ik mijn favoriet uit de bundel.
O ja, en 'Kerstmis in de ruimte i, Betty' is het de gaye taylor swift fanfic die ik echt even nodig had. -
Mooi! En fijne serieuze sciencefiction. Alleen het laatste verhaal vond ik wat zwakker, mede doordat het bijna alleen uit dialoog bestond, die niet altijd even natuurlijk overkwam, met soms wat gekunstelde, weinig spreektalig klinkende passages.
-
Hanna Bervoets heeft een fijne schrijfstijl, deze korte verhalen lezen daarom redelijk vlot weg. Ik vond niet elk verhaal even succesvol, sommige zijn iets té sciencefiction, maar de meeste vond ik erg leuk. Bovendien zet dit boek je ook weer een beetje aan tot nadenken, en dat vind ik altijd fijn.
-
Vreemd. Heerlijk. Ik zou graag eens een dag in het hoofd van Hanna Bervoets ronddwalen. Alle duistere hoekjes eens goed bekijken, om dan 's avonds de cavia's en Taylor Swift referenties naar buiten te volgen. Dankjewel.
-
Eerste verhalen prachtig. Laatste verhalen te veel sciFi voor mij
-
Verhalenbundel. Soms prachtig (de doos, het verhaal over een internetforum over cavia’s) Soms saai (de laatste drie verhalen waarin je 3 maatjes moet zoeken waarmee je de ruimte in wilt vliegen).